Suomen pääkaupunki Helsinki on erityisesti viime vuosina panostanut monenlaisiin kulttuuritapahtumiin, ja halunnut tarjota asukkailleen ja turisteille mahdollisuuden osallistua mitä erilaisimpiin tapahtumiin. Pelkästään yhden kalenterivuoden aikana Helsingissä järjestettiin kymmeniä tapahtumia, jotka keskittyvät niin taiteeseen, musiikkiin, ruokaan kuin yrityskulttuuriinkiin. Tässä artikkelissa kerromme Helsingin mielenkiintoisimmista festivaaleista ja tapahtumista.

Kesä on tapahtumien ja erityisesti musiikin aikaa

Kuten muuallakin Suomessa, monet Helsingin tapahtumista painottuvat kesään. Jo toukokuussa järjestetään runsaasti pienimuotoisia tapahtumia, ja yksi vuonna 2019 monen suomalaisen mieleen jäänyt tapahtuma on varmasti ollut Leijonien kultajuhla Kaisaniemen puistossa. Tapahtuma houkutteli väkeä jopa satojen kilometrien päästä.

Kesäkuussa Suomessa käynnistyy virallisesti festarikausi, ja Helsingissä yksi aloitustapahtumista on Helsinki Päivän – jo perinteeksi noussut – konsertti, joka järjestettiin 12.6. Konsertti on ilmainen ja se pidettiin aiemmin Kaivopuistossa, mutta nykyään se on siirretty Kaisaniemen puistoon.

Kaksipäiväinen Stadin Juhannus järjestetään myös pienimuotoisena festarina Lonnan saarella. Kävijät saavat nauttia merellisestä tunnelmasta ja hyvästä musiikista. Esiintyjinä oli vuonna 2019 muun muassa Gasellit.

Kaisaniemessä järjestettiin aiemmin myös Suomen suurin hevi- ja metallimusiikkifestivaali Tuska, joka on kolmipäiväinen festari. Se järjestetään usein kesä-heinäkuun vaihteessa. Se pidetään nykyään Suvilahdessa, ja vuoden 2019 pääesiintyjä on Slayer. Tuska on myös kansainvälisesti tunnettu tapahtuma, ja se houkuttelee runsaasti kävijöitä myös ulkomailta.

Heinäkuussa yksi odotetuimpia festareita on Weekend Festivaali, joka pidetään Hietaniemessä heinäkuun puolivälissä. Vuoden 2019 pääesiintyjänä toimii Swedish House Mafia. Weekend kestää kaksi päivää, ja sinne on vuosittain saapunut jopa 100 000 vierasta. Weekend on yksi Suomen näyttävimpiä festareita.

Elokuussa kesä lähenee loppuaan, mutta Helsinki ei suinkaan vetäydy talvilepoon, vaan elokuun ensimmäisenä viikonloppuna vietetään Flow-festareita, jotka ovat yksi Suomen suosituimmista. Flow järjestetään Suvilahdessa ja esiintyjinä ovat muun muassa The Cure ja Robyn.

Taiteen ystäviä hemmotellaan elokuussa

Helsingissä järjestetään runsaasti myös muita festivaaleja, kuten esimerkiksi Suomen suurin taidefestivaali Helsingin Juhlaviikot, jonka tunnetuin yksittäinen tapahtuma on mahdollisesti Taiteiden yö. Siinä erilaisia taide-esityksiä on sijoiteltu ympäri Helsingin.

Elokuussa taiteesta voi nauttia myös Art Goes Kapakka festivaaleilla, jolloin sekä tunnetut, että hieman tuntemattomammat taiteilijat voivat esiintyä erilaisissa ravintola- ja kahvilatilaisuuksissa.

Ruokaa ja juomaa

Helsingissä järjestetään myös runsaasti ruokaan ja juomaan liittyviä tapahtumia, joissa esimerkiksi pienet yritykset ympäri Suomen pääsevät myymään ruokiaan ja juomiaan. Jos muuten haluat saada oman yrityksesi mukaan tapahtumiin, katso miten yritysrahoitus voi auttaa asiassa.

Kesäkuussa pidettiin muun muassa Burger Lovers Festival, jossa paikalliset hampurilaisravintolat ympäri Suomen pääsivät maistattamaan burgereitaan nälkäisille vieraille.

Oluen ystäville on tarjolla kaksi suurta tapahtumaa, ja myös monissa pienemmissä ruokatapahtumissa on usein mahdollista saada myös pienpanimoiden oluita. Ensimmäinen olutfestivaali Craft Beer Helsinki järjestetään Helsingin Rautatientorilla heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Tapahtumassa on tarjolla käsityöläisherkkuja niin oluiden kuin ruokienkin suhteen, sekä Suomesta, että maailmalta.

Toinen olueen painottuva tapahtuma on Suuret oluet – pienet panimot, joka järjestetään heinäkuun loppupuolella Kaisaniemen puistossa. Tämä tapahtuma tarjoaa pienpanimoille mahdollisuuden esitellä uusimpia tuotteitaan, antaa ihmisten maistaa suosikkioluitaan, ja saada näkyvyyttä myös muualla kuin omalla kotiseudullaan. Suuret oluet – pienet panimot on yksi Suomen suosituimmista ruoka- ja juomatapahtumista.