Suomi on festivaalien luvattu maa

Suomalaiset järjestävät vuosittain useita taide-, elokuva- ja musiikkifestivaaleja. Viime vuosina selkeästi eniten on järjestetty musiikkifestivaaleja, erityisesti kesä-aikaan. Festivaali sanana tarkoittaa “juhlallista”, joka tulee latinan kielen sanasta festīvus.

Festivaaleja on siis olemassa joka lähtöön, ja jos ei pääse paikan päälle, niin älylaitteet ovat apuna. Luotettava ja suosittu macbook tarjoaa mahdollisuuden katsoa sekä suoraa live-kuvaa että videoita monilta elokuva- tai musiikkifestivaaleilta.

Tunnettuja festivaaleja Suomessa

 • Musiikkifestivaalit

Musiikkifestivaaleja on Suomessa vuosittain todella runsaasti. Suomalaisten musiikkimaku on henkilöstä riippuen todella laaja, joten tarjolla on rokkia, poppia, iskelmää, oopperaa, jazzia ja kaikkea siltä väliltä pitkin kesää ja muinakin vuodenaikoina. Tunnetuimpia musiikkifestivaaleja ovat muun muassa seuraavat: Helsingin juhlaviikot, Himos Festival, Ilosaarirock, Imatra Big Band Festival, Flow Festival, Down by the Laituri, Ankkarock, Maata näkyvissä -festarit, Karjurock Blockfest, Nummirock, Qstock, Rock the Beach, Weekend Festival ja Open Air Metal Festivla.

Suuren mediahuomion ja valtavan kävijämäärän puolesta suosituimpia festivaaleja lienevät seuraavat: Kotkan meripäivät, Raumanmeren juhannus, Provinssirock, Pori Jazz, Tuska, Savonlinnan oopperajuhlat, Sauna Open Air Metal Festival ja Ruisrock.

 • Elokuvafestivaalit

Elokuvafestivaaleja järjestetään Suomessa musiikkifestivaalien tavoin todella runsaasti. Aiheita ja elokuvia löytyy jokaiseen makuun. Seuraavassa katsaus Suomessa vuosittain järjestettävään elokuvafestivaalitarjontaan.

 • Tampereen kansainväliset elokuvajuhlat
 • Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa
 • Sodankylän elokuvajuhlat
 • Night Visions
 • Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali
 • DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali
 • Espoo Ciné International Film Festival
 • Hangon elokuvajuhlat
 • Forssan mykkäelokuvafestivaalit
 • Savonlinnan kansainvälinen luontoelokuvafestivaali

Tunnetuin suomalainen elokuvafestivaali on ehdottomasti Midnight Sun Film Festivals, eli Sodankylän Elokuvajuhlat. Sodankylän elokuvajuhlilla on

takanaan pitkä historia, sillä ne järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1986. Festivaalien perustajina toimivat elokuvan ammattilaiset Peter von Bagh, Aki ja Mika Kaurismäki sekä Anssi Mänttäri. Tapahtumapaikan upealle festivaalille on alusta asti tarjonnut Sodankylän kunta.

Tunnettuja festivaaleja maailmalla

 • Roskilde festival

Roskilde on yksi Euroopan suosituimmista ja tunnetuimmista musiikkifestivaaleista. Roskilde festival järjestetään vuosittain kesä- tai heinäkuussa, jolloin luonto on kauneimmillaan ja ihmisen mieli virkeimmillään.

Esiintyjiä näkee toisinaan jopa 8 eri lavalla erikseen, ja yhtä aikaa, joten jokaiselle kuuntelemaan tulleelle löytyy mitä parhainta musiikkia juuri omaan makuun. Eri musiikkityylit ovat selkeästi paikan päällä edustettuina. Kyseisessä tapahtumassa vierailee vuosittain yli 100 000 kävijää.

 • Tomorrowland

Tomorrowland järjestetään Belgian Boomin kaupungissa, joka on tuttu useimmille elektronisen musiikin ystäville. Tomorrowland festivaali on elektronisen musiikin konemusiikkifestivaali. Tapahtuman kesto on 1 viikko, johon osallistuu noin 400 000 – 500 000 vierailijaa.

 • Coachella Valley Music And Art Festival

Coachella järjestetään vuosittain Yhdysvalloissa, Kalifornian Coachella Valleyssä. Coloradon aavikko toimii tapahtuman pääpaikkana ja kerää vuosi toisensa jälkeen aina vain enemmän katsojia. Iloinen ja hyväntuulinen festivaali tarjoaa ihmisille mahdollisuuden tutustua upeaan taiteeseen ja musiikkiin.

 • Sziget

Budapestin elokuu, mikä sen ihanampaa? Aurinkoinen ja lämmin Budapest tarjoaa paitsi upeaa musiikkia, myös herkullista ruokaa ja laadukkaita juomia. Sziget-festivaali kestää viikon ja tuo julkisuuteen useita satoja esiintyjiä. Festivaalin lomassa vierailijat voivat tutustua nostalgiseen kahvilakulttuuriin ja arvokkaan ilmapiirin tuovaan klassiseen musiikkiin.

 • Øyafestivalen

Norjassa järjestettävä suosittu Øyafestivalen on yksi Pohjoismaiden tunnetummista. Upea festivaali järjestetään Oslossa, Norjan merellisen kauniissa pääkaupungissa, johon pääsee suoraan laivalla tai lentäen. Rautatieyhteydet paikan päälle ovat myös loistavat, joten upean musiikin lisäksi myös logistiikka on todella sujuvaa.

Øyafestivalen festivaali kestää 5 päivän ajan.