Suomessa pidetään vuosittain monia musiikkifestivaaleja, jotka keräävät kymmeniä tuhansia kävijöitä. Maailmalla niitä pidetään vielä tuhansittain enemmän. Nämä tapahtumat tuovat yhteen tuhannet seikkailun ja musiikinystävät, jotka ovat valmiita bilettämään vaikka kaatosateessa saadakseen nauttia huippuartistien tarjoamasta musasta ja unohtumattomasta valoshow’sta.

Monelle kesän musafestarit ovat must, ja ne kuuluvat varsinkin monen nuoren kesän must-aktiviteetteihin. On kuitenkin muutamia kikkoja, jotka kannattaa pitää mielessään, kun liput ovat jo kourassa ja ollaan tekemässä lähtöä tälle kesän ikimuistoisimmalle matkalle.

Joillakin festareilla ainoa majoittumisvaihtoehto on oma teltta. Se harvemmin keltään pääsee unohtumaan, mutta sitä vastoin makuupussi on asia, joka monelta jää usein matkasta. Teltta yksinäänkin toki takaa kuivat (tai ainakin kuivahkot) yöunet niin, ettei tarvitse yöpyä taivasalla, mutta myöskään makuupussia ei kannata vähätellä, sillö se takaa pehmeät, mukavat ja ennen kaikkea lämpimät yöunet, jotka ovat todellakin tarpeen, jos meinaa jaksaa bilettää koko festareiden ajan täysillä.

Voi olla houkutus pakata mukaan hurja määrä mässyä, mutta totuus on se, että ei kannata. Muista, että ruoka tulee olemaan lämpimässä koko festareiden ajan, sillä harvemmalla on teltassaan käytössä sähköllä varustettu jääkaappi. Jos ruoka on pilaantuvaa sorttia, tulee se varmasti pilaantumaan huonosti säilytettynä ja sen joutuu joko heittämään pois – tai tulee syötyä epähuomiossa, mikä saattaa aiheuttaa kiusallisen ruokamyrkytyksen, mikä on viimeinen asia, jonka haluat kokea festareilla, kun voisit olla pitämässä hauskaa. Mukaan kannattaa pakata helposti säilyvää kuivattua ruokaa, kuten hedelmiä ja myslipatukoita sekä pähkinöitä.

Tästä ei voi koskaan muistuttaa tarpeeksi. Sen lisäksi, että auringonrasva on hyödyllistä terveydellesi, sillä sitä käyttämällä välttyy mahdolliselta ihosyövältä, on sen käyttäminen sinulle hyödyllistä myös esteettistä syistä. Kukaan ei halua olla se festarialuella punaisena kuljeksiva tyyppi.

Jos otat omia juomia mukaan, muista että suurimmassa osasta festareita lasipullot on kielletty täysin. Ota juomat siis mukaan muovisissa pulloissa tai tölkeissä. Lompakko ja kanssabilettäjät kiittävät, kun kukaan ei joudu vahingossa astumaan jälkeesi jättämiin siruihin ilman kenkiä.

Viltistä on moneen. Se toimii peittona, lämmikkeenä, varjona, alustana ja eväidensyöntipaikkana. Viltti on pieni ja kevyt, mutta monikäyttöinen, joten se kannattaa ehdottomasti napata mukaan.

Muovipussi menee käsittämättömän pieneen tilaan, eikä paina mitään. Sille ei todennäköisesti tule uhranneeksi ajatustakaan, mutta se voi pelastaa sinut yllättävän monessa tilanteessa. Sen lisäksi, että sitä voi käyttää kantoapuna, on se ehdoton apuväline myös sateen sattuessa. Voit edelleen istua märillekin alustoille, kun panet muovipussin allesi. Voit myös peittää kenkäsi sillä mudassa. Voit panna puhelimesi sinne, jolloin se ei kastu. Loistava kikka varsinkin suomalaisilla festareilla, joilla sade ei olisi ennen kuulumaton juttu.

Ylipakkaaminen on asia, johon moni syyllistyy! Varsinkin Suomen sääolosuhteissa voi olla vaikea pakata sään mukaisestikaan, kun sää sattuu muuttumaan tunnin välein. Kannattaa kuitenkin pakata kuteita, joissa pystyy hyvin bilettämään. Tiukat vaatteet ja kidsbrandstore.fin kamat siis jääköön kotiin. Kerrospukeminen on näissä kemuissa the thing!

Festarialueiden vessat eivät tunnetusti ole niitä siisteimpiä mestoja – mutta niistä tulee vielä ikävämpiä sellaisia, jos asiansa saadessaan päätökseen huomaa, että vessapaperia ei ole. Simppeli kikka pelastaa – pidä oma rulla ukana kaiken varalta! Siitä on apua silloinkin, kun jotakin läikkyy. Muista myös kosteuspyyhkeet!