Kesä 2017 oli jälleen kerran erittäin onnistunut festarikesä, ja Suomen kesässä festareista saikin nauttia lähes jokaisena kesäviikonloppuna. Suomi onkin pienestä koostaan huolimatta yksi aktiivisimmista maista kesäfestivaalien saralla. Mitkä sitten olivat kesän parhaimmat festivaalit? Kesän 2017 top 4 festivaalit: 1. Suomipop Festivaali järjestettiin vuonna 2017 jo 9. kerran. Nuoresta iästään huolimatta se on noussut kiihtyvällä tavalla kesäfestareiden kärkeen. Suomipop Festivaali on tuonut kaivatun musiikkifestarin Keski-Suomeen Jyväskylään tarjoten lavoillaan musiikkia kaikilta Suomen musiikkitaivaan kärkinimiltä. 2. Ruisrock Turun Ruissalossa on kiistatta yksi Suomen merkittävimmistä festareista, joka ei koskaan petä festarikansaa. Myös vuonna 2017 sen kattauksesta löytyivät niin Antti Tuisku kuin moni kansainvälinen tähtikin. 3. Ilosaarirock kokoaa festarikansan heinäkuussa Joensuuhun. Vuonna 2017 tarjolla oli niin punkkia, rokkia kuin poppiakin. 4. Blockfestin kaupunkifestivaalit ovat nostaneet suosiotaan vuosi vuodelta. Kesän odotetuimman keikan Blockfesteilla veti kiistatta rap-yhtye Migos.

Mielenkiintoiset festivaalit maailmalla

maailman parhaat musafestivaalit löytyvät kuitenkin Suomen ulkopuolelta. Euroopassa järjestetään lukuisia mielenkiintoisia festivaaleja, joihin meiltä Suomestakin suuntaa useampikin festarikävijä. Roskilde Festival Tanskassa on jo vuosien ajan ollut Euroopan festareista kiistaton ykkönen. Se on suurin festivaali Pohjoismaissa ja sitä on järjestetty jo vuodesta 1971 lähtien. Folkin ja bluesin ystävät suuntaavat elokuussa mieluiten Unkariin Szigetin festivaaleille: siellä festarit kestävät huikeat seitsemän päivää! Sziget järjestetään Óbudain saarella Budapestin sydämessä. Belgiassa järjestettävä Tomorrowland sopii puolestaan elektronista musiikkia kuunteleville, ja mikäli kaipaa tanssimusiikkia, kannattaa ottaa suunnaksi Serbia. Serbian Novi Sadissa järjestetään heinäkuussa Exit-festivaali, joka on tunnettu nimenomaan tanssimusiikistaan. Montreux Jazz Festival, joka järjestetään Sveitsissä, taas kokoaa yhteen kaikki jazzin ystävät. Englannissa järjestettävä Glastonbury-festivaali sopii hyvin koko perheelle. Hyvän musiikin lisäksi Glastonbury tarjoaa esimerkiksi sirkusesityksiä ja kabareeta. Sieltä löytyy myös suuri lastenmaailma, joka sopii perheen pienimmille. Mikäli siis Suomen festarit alkavat tuntua jo nähdyiltä, löytyy Euroopasta lukuisia mahtavia festareita, joille kannattaa suunnata!

Miten varustautua festareille?

Festareille varustautuminen riippuu paljon siitä, miten aikoo majoittua ja kuinka kauan festareilla aikoo viettää aikaa. Moni valitsee nukkumispaikakseen perinteisen teltan. Yhä useampi festarikävijä on kuitenkin sen verran mukavuudenhaluinen, että yöpyy hotellissa. Mikäli mielii yöpyä hotellissa, kannattaa varata majoitus jo hyvissä ajoin. Festariaikaan hotellihuoneet menevät kuin kuumille kiville, eikä huonetta meinaa viime tipassa enää saada – ellei sitten halua maksaa siitä moninkertaista hintaa. Festareille kannattaa varustautua hyvillä kengillä, kuten tennareilla. Esimerkiksi reebok kengät ovat loistavat festarijalkineet. Niillä jaksaa bailata ja kuunnella musiikkia läpi yön. Sen lisäksi festareille kannattaa varata paljon vaihtovaatteita. Vaikka kevyt pukeutuminen on yleensä festareilla riittävä, kannattaa mukaan ottaa reippaasti erilaisia vaihtovaatteita. Yleensä vaatteet likaantuvat festareiden jokaisena päivänä, joten puhtaat vaateet joutuu vaihtamaan vähintään kerran päivässä. Lisäksi mukaan kannattaa ottaa sadetta kestävää ja lämmintä vaatetta huonon tai viileän kelin varalta. Tosin festarialueilla myydään usein sadeviittoja, joten sellaisen saa tarvittaessa vielä paikan päältäkin.

Yleinen