Suomalainen musiikki on tällä hetkellä suositumpaa kuin koskaan. Se on myös huomattavan monipuolista, sillä suosituimpien artistien joukkoon mahtuu sekä rappia, rokkia että elektropoppia. Suomen kuumimpia artisteja tällä hetkellä ovat esimerkiksi räppäri Cheek, raikasta ja naisellista poppia laulava Sanni, elektronisesta musiikista vaikutteita etsivä Antti Tuisku ja rokahtavaa poppia soittava Haloo Helsinki. Yhteinen tekijä näille kaikille artisteille on suomen kieli. Suomalaiset haluavatkin tällä hetkellä kuunnella ennen kaikkea suomeksi laulettua musiikkia. Tämä poikkeaa selvästi 2000-luvun alun vuosista, jolloin suosionsa huipulla olivat esimerkiksi Nightwish, Sonata Arctica, HIM ja Sunrise Avenue kansainvälisille areenoille soveltuvine lyriikoineen. Tällä hetkellä näyttää siltä, että artistin on vaikea ponnahtaa suureen kotimaiseen suosioon, jos laulukieli on muu kuin suomi. Tästä hyvänä esimerkkinä on lahjakas Alma, joka on noussut suurille lavoille ympäri maailman, mutta jonka suosio Suomessa ei näytä kasvaneen kovin suureksi.

Suomiräppiä ja vahvaa naisnäkökulmaa

Suomirappi ja hip hop ovat nyt suositumpia kuin koskaan. Jo pitempään pinnalla ollut Cheek on tietysti yhä suomirapin ykkönen, mutta kuumiin artisteihin lukeutuvat myös rappiduo JVG, Elastinen, Mikael Gabriel ja Aste. Esimerkiksi rap-artisti Aste oli odotettu pääesiintyjä Normipäivässä Haminassa. Muutkin räppärit ovat valloittaneet festarilavoja ympäri Suomen viime kesän aikana. Huomattavaa on myös suomirapin siistiytyminen. Siinä missä rapissa aiemmin oli kyse lähinnä naisten halventamisesta ja machokulttuurista, nykyisin lyriikat ovat lähes koko perheelle sopivia ja ne keskittyvät enemmän universaaleihin ilmiöihin, kuten menestymiseen ja rakkauteen. Tämä kasvojenkohotus oli välttämätön rapin menestykselle. Suomirapin lisäksi suosioon ovat viime vuonna ponnahtaneet myös nuoret naisartistit. Näistä esimerkkeinä ovat omaperäisen tyylin omaava Sanni, kirkasääninen Ellinoora ja Idolsista aikanaan suosioon noussut Anna Puu. Suomen kuumimmista artisteista ei tietenkään voi puhua mainitsematta Kaija Koota, joka on villinnyt suomalaisia jo useiden vuosikymmenten ajan. Suosio ei ota hiipuakseen ja rautarouva tekee yhä uutta musiikkia, jota kuunnellaan jo toisessa sukupolvessa.

Onko tauko menestyksen salaisuus?

Merkille pantavaa suomalaisessa musiikkimaailmassa on viime vuosina ollut se, että artistit tuppaavat jäämään tauolle kesken suurimman suosionsa. Esimerkiksi Haloo Helsinki vetäytyi määrittelemättömän pitkälle tauolle vuonna 2015. Bändi eli hiljaiseloa yli vuoden, mutta palasi estradeille jälleen vuoden 2017 alussa. Tauko ei pilannut bändin menestystä, vaan pikemminkin lisäsi sitä entisestään. Kymmenettuhannet fanit matkustivat Suomenlahden toiselle puolelle Tallinnaan kuuntelemaan bändin ensimmäistä tauonjälkeistä keikkaa. Vastaava tarina löytyy myös Cheekiltä, joka vuoden 2014 stadionspektaakkelinsa jälkeen vetäytyi tauolle vain palatakseen suurempana kuin koskaan. Vuoden 2017 aikana myös Robin ja Sanni ovat ilmoittaneet vetäytyvänsä toistaiseksi tauolle. Robin myikin jäähyväiskeikkansa loppuun 20 minuutissa, mikä kielii nuoren miehen valtavasta suosiosta. Toki on ymmärrettävää, että kiireiseen elämään kaipaa toisinaan taukoa. Tauon aikana voi esimerkiksi uusia kaikki kylpyhuonekalusteet tai remontoida koko kodin. Rentouttavan tauon jälkeen on sitten hyvä palata musiikkibisnekseen suurempana kuin koskaan.

Yleinen