Tässä kirjoituksessa keskityn musiikkifestivaaleihin. Tunnettuja rock- ja pop-festivaaleja ovat esimerkiksi Seinäjoen Provinssirock, Joensuun Ilosaarirock ja Turun Ruisrock. Provinssirock järjestetään kesäkuussa Seinäjoen Törnävänsaarella. Festivaalia on järjestetty jo vuodesta 1979 ja se on yksi Suomen suurimmista rockfestivaaleista. Vuosien varrela festivaaleilla on esiintynyt lukuisia maailmantähtiä, kuten Red Hot Chili Peppers, Lou Reed ja Iggy Pop.

Toinen suuri ja perinteinen festivaali Länsi-Suomessa on Turussa järjestettävä ruisrock. Ruisrock järjestettiin ensimmäistä kertaa 1970 ja on tiettävästi Euroopan toiseksi vanhin yhä toimiva rockfestivaali. Ruisrockissa on esiintynyt muun muassa Nirvana, Rammstein ja Bon Jovi. Itä-Suomessa Joensuussa järjestetään Ilosaarirock. Festivaali on suurentunut ja laajentunut vuosien varrella, ja onkin tunnetuin Itä-Suomessa järjestettävä rockfestivaali. Ilosaarirock onkin pienempi festivaali kuin nämä kaksi edellä mainittua, mutta sielläkin vierailee kymmeniä tuhansia ihmisiä vuosittain. Myös ilosaarirockissa on käynyt useita tunnettuja ulkomaisia esiintyjiä kuten Alice in Chains, Muse ja Goran Bregovic.

Klassisen musiikin tunnettuja jokavuotisia festivaaleja ovat muun muassa Savonlinnan oopperajuhlat,  ja Mikkelin musiikkijuhlat. Savonlinnan oopperajuhlat esimerkiksi on suosittu kansainvälinen tapahtuma, jonne saapuu runsaasti arvovieraita, vuonna 2017 presidentti Putin vieraili oopperajuhlilla. Venäjältä on usein näkyvä edustus myös Mikkelin musiikkijuhlilla, johon kuuluisa kapellimestari Gergiev osallistuu vuosittain. Muita tunnettuja klassisen musiikin festivaaleja ovat muun muassa Naantalin ja Ilmajoen musiikkijuhlat sekä Porvoon suvisoitto. Myös kansanmusiikin ystäville on tarjolla lukuisia festivaaleja, esimerkiksi Kaustisen Kansanmusiikkijuhlat, Haapavesi folk ja Kihaus Folk Rääkkylässä. Moni suomalainen matkustaa myös Viroon, jossa joka kesä järjestetään suuri kansanmusiikkijuhla Viljandi Folk Festival.

Myös monet muut musiikkilajit ovat edustettuina festareille. Metallimusiikin ystävät kokoontuvat Tuska-festivaaleille Helsinkiin kun taas Jazzin ystävät suuntavat Poriin, Pori Jazzeille. Maailmanmusiikin ystävät ovat koolla toukokuun Maailma Kylässä-ilmaisfestivaaleilla, ja erityisesti afrikkalaisesta musiikista pitävät menevät Tampereen AfroFestiin. Tärkeä, mutta vähemmän tunnettu on Inarissa järjestettävä Ijahis idja, joka keskittyy alkuperäiskansojen musiikkiin.